Ηλιακά Συστήματα με την Gaztech

Πάρε Προσφορά

GazTech – Η πιο Δυνατή Ομάδα!

ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ηλιοθερμία είναι μια μέθοδος η οποία αποτελει έναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης κατά την οποίο αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια, παράγοντας έτσι ζεστό νερό χρήσης και καλύπτοντας μέρος των απαιτήσεων θέρμανσης των κτηρίων. Ακόμη μπορούμε να εξοικονομήσουμε και τεράστια ποσά από τα έξοδα του σπιτιού μας για θέρμανση έτσι ώστε να μπορούμε να ζεστάνουμε το σπίτι μας πιο οικονομικά.

Τα ηλιοθερμικά συστήματα χρησιμοποιούνται σε κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε νοικοκυριά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών (ζεστό νερό, θέρμανση). Η απόδοση του είναι ανάλογη με την ολική ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει στην οριζόντια επιφάνεια του συλλέκτη

Υπάρχουν διάφορα είδη ηλιοθερμικών συστήματων και η διαφορά τους έγκειται στο βαθμό θερμότητας που μπορούν να παραγάγουν δηλαδή ως χαμηλής, μέσης ή υψηλής θερμοκρασίας συλλέκτες.

Ένα ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από :

 • Τους ηλιακούς συλλέκτες.Η “καρδιά” ενός ενεργητικού ηλιακού συστήματος είναι ο ηλιακός συλλέκτης. (εκεί συγκεντρώνεται η ηλιακή ακτινοβολία και μετατρέπεται σε θερμική)
 • Το δίκτυο σωληνώσεων – κυκλοφορητές.(με τη βοήθεια ενός υγρού θερμικού φορέα , μεταφέρουν τη θερμική ενέργεια στο θερμοδοχείο-μπόιλερ  για αποθήκευση).
 • Το θερμοδοχείο- μπόιλερ.(αποθηκεύεται η θερμική ενέργεια που προέρχεται από διάφορες πηγές)
 • Τα όργανα – εξαρτήματα ασφαλείας ελέγχου ρυθμίσεων.(εξασφαλίζουν την ασφαλή και καλή λειτουργία της εγκατάστασης)

  Οι διαφορετικές τεχνολογίες ηλιακών συλλεκτών είναι:

 • Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα: Είναι απλοί και οικονομικοί. Αποτελούνται από μαύρους πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες -χωρίς μόνωση μέσα στους οποίους κυκλοφορεί το υγρό. Η μέγιστη θερμοκρασία που επιτυγχάνεται είναι 20ο C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 • Επίπεδοι συλλέκτες: Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος ηλιακού συλλέκτη. Ο συλλέκτης αυτός περιλαμβάνει μια επίπεδη μεταλλική επιφάνεια-πλάκα, η οποία απορροφά την ακτινοβολία και θερμαίνεται. Η απορροφητική πλάκα- επιφάνεια περιέχει συνήθως ένα αεροστεγές και αδιάβροχο πλαίσιο, το οποίο είναι καλυμμένο από την πλευρά του ηλίου με γυαλί η διαφανές ανθεκτικό πλαστικό και από την άλλη με θερμομονωτικό υλικό όπου παγιδεύεται η θερμότητα.Η απορροφητική πλάκα για να απορροφά το μέγιστο της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας είναι μαύρη και ματ.Το ρευστό μεταφοράς θερμότητας κυκλοφορεί μέσα ή πάνω από την απορροφητική πλάκα μεταφέροντας τη θερμότητα. Η θερμοκρασία που παράγεται μπορεί να φτάσει ως 70ο C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 • Σωλήνες κενού: Αποτελούνται από σειρά γυάλινων σωλήνων κενού. Ο κάθε σωλήνας περιλαμβάνει μια επίπεδη μαύρη μεταλλική επιφάνεια πλάκα που απορροφά την ηλιακή ενέργεια.

Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 • Υδραυλικές συνδέσεις: Οι συλλέκτες, οι δεξαμενές αποθήκευσης, η παροχή κρύου νερού και το δίκτυο ζεστού νερού πρέπει να συνδεθούν υδραυλικά. Οι σωληνώσεις πρέπει να είναι επισκέψιμες για επισκευή πιθανών βλαβών.
 • Ηλεκτρικές συνδέσεις: Καλωδίωση με ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα εώς το σημείο της τοποθέτησης του ηλιακού.
 • Βάσεις ηλιακών: Υπάρχουν δύο είδη βάσεων ηλιακού
 • Βάση ηλιακού ταράτσας
 • Βάση ηλιακού επίπεδη κεραμοσκεπής

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣΗλιακά Συστήματα solar gaztech

Το πιο απλό και διαδεδομένο σήμερα ενεργητικό ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αποτελείται από έναν μεταλλικό κύλινδρο, ο οποίος περιέχει θερμομονωτική επένδυση, για την διατήρηση της θερμοκρασίας του ρευστού. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Είναι η γνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσιφώνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.) ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του.

Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος (ποιότητα) της συλλεκτικής επιφάνειας που σε συνάρτηση με το θερμοδοχείο (το οποίο όσο μικρότερο είναι ανεβάζει μεγαλύτερη θερμοκρασία) καθώς και από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος την ηλιοφάνεια και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος.

Υπάρχουν δύο είδη ηλιακών θερμοσιφώνων ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:

 • Ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος: στους οποίους έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε)το νερό χρήσης ρέει μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται και αποθηκεύεται στο δοχείου ζεστού νερού χρήσης. Αυτή η διάταξη επιτρέπει την γρήγορη θέρμανση.
 • Ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος: στους οποίους έχουμε έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης, το νερό χρήσης δεν ρέει αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο μπόιλερ ενώ η μεταφορά ενέργειας από τον συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια κλειστού κυκλώματος που περιέχει άλλο νερό (το θερμαινόμενο μέσο κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους, μέσω εναλλάκτη θερμότητας), αυτή η διάταξη καθυστερεί να θερμάνει το νερό.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό ενεργειακών πηγών που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Οι κατηγορίες είναι:

 • Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί είτε με την ηλιακή ενέργεια είτε με το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει μια ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη στο τμήμα αποθήκευσης. Για να θερμανθεί το μπόιλερ από το δίκτυο θέρμανσης θα πρέπει αυτό να περιέχει εναλλάκτη.
 • Τριπλής ενέργειας: Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας ( με ηλιακή ενέργεια, με ηλεκτρικό ρεύμα)αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο(περιέχει δεύτερο εναλλάκτη) για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο κτήριο υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Τα βασικά μέρη που αποτελείται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι τα εξής: Ηλιακά Συστήματα solar gaztech

Ηλιακός Συλλέκτης

Ο ηλιακός συλλέκτης είναι το μέρος όπου συλλέγεται η ηλιακή ενέργεια και η λειτουργία του έχει βασιστεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (εκμετάλλευση θερμότητας που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας)

Δεξαμενή

Η δεξαμενή είναι ο χώρος όπου αποθηκεύεται το ζεστό νερό. Οι δεξαμενές για τις οικιακές εφαρμογές συνήθως έχουν χωρητικότητα που κυμαίνεται από 100-200 λίτρα. Είναι συνήθως κατασκευασμένη από διάφορες ποιότητες χάλυβα ή και από χαλκό. Συνήθως έχει ενσωματωμένη κάποια ηλεκτρική αντίσταση. Στα συστήματα κλειστού κυκλώματος έχει επιπλέον ενσωματωμένο εναλλάκτη για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου ή σε πιο ακριβά συστήματα είναι διπλών τοιχωμάτων (ανάμεσα στα δύο τοιχώματα κυκλοφορεί το θερμαινόμενο μέσο). Οι σύγχρονοι θερμοσίφωνες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ζεστό το νερό στη δεξαμενή για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, η δεξαμενή μπορεί να διατηρήσει αποθέματα ζεστού νερού, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και για τις ημέρες που επικρατεί συννεφιά.

Γιατί να μας Προτιμήσετε